Karlstads främsta seglararena

Som de flesta vid det här laget säkerligen har noterat, är jag en av motståndarna till etableringen av temaparken Muminvärlden på Skutberget. När jag i början av 1980 lämnade min födelsestad Uppsala, för att bosätta mig i Karlstad. Var bland det första jag gjorde, att besöka Skutberget.

Lika bra att jag erkänner direkt… ”jag blev kär i Skutberget vid första ögonkastet”. Genom åren har jag otaliga gånger besökt vårt fantastiska friluftsområde. Lagom avstånd från Karlstad. Vil…ket inneburit att jag t.o.m. kunnat cykla dit och inte behövt använda bilen. Jag har besökt Skutberget sommartid som vintertid. Där har jag funnit tystnaden. Tysta platser är en bristvara i det stressade och bullriga samhälle vi lever i. På Skutberget, har jag bland annat kunnat motionera. Där har jag kunnat ”ladda mina batterier”.
Nu vet du lite av bakgrunden till mitt engagemang för att bevara Skutberget från Muminvärlden. Vad handlar egentligen den här kampen om? Kortfattat kan beskrivas. Att Karlstads kommuns politiker tar ifrån Karlstadsborna denna fantastiska oas för rekreation, motion och en plats att bara finnas till. Där kan vi utöva social samvaro med vänner och nära och kära. Det sista inte minst viktigt.

Det är säkerligen ganska okänt för de flesta att jag har ett stort engagemang inom segelsporten. Hur som helst. 1961 som 15-åring i Uppsala, började jag segla Finnjolle. Den Olympiska enmansjollen, som Fredrik Lööf, så framgångsrikt seglade på 90-talet. Världsmästare tre gånger (1994, 1997 och 1999). Toppat med OS-brons i Sydney år 2000.
Att Fredrik tillsammans med gasten Max Salminen i Starbåt, tog Sveriges enda guldmedalj vid OS 2012, är säkerligen bekant för de allra flesta.
Skutberget med motionscentralen som bas med skyddande pir och sjösättningsmöjligheter vid segeljolleregattor, är en Sveriges allra bästa seglingsarenor. I samarbete mellan Skoghalls Båtsällskap (SBS), Karlstads Segelsällskap (KSS) och Karlstad Kappseglingsförening (KKF), har vi ett antal gånger genomfört större seglingsevent. Senast var 2016, då vi arrangerade Elitserie för E-jolle och Laser GP, med sammanlagt 140 deltagare på två ban områden ute på Kattfjorden.
Som ordförande för Svenska Finnjolleförbundet, har jag sökt att få arrangera Svenska Mästerskapen för OK-jolle och Finnjolle 2020. Motionscentralen och badstranden som bas. Beräknat antal tävlande; sammanlagt 80 till 100.

Blir etableringen av Muminvärlden, på Skutberget verklighet. Då kan segelklubbarna i Karlstadområdet, i framtiden aldrig mer genomföra större seglingsevent.
Svenska Seglarförbundets ordförande Anders Selling, har skrivit till kommunstyrelsen och lyft fram att Skutberget är en av Sveriges allra bästa seglingsarenor. Att Karlstad som seglarstad, riskerar att bli av med denna fantastiska seglararena, anser Anders Selling ”är mycket olyckligt, bland annat för att segelsporten mer och mer går mot att bli en arenasport”!

Jag och många med mig, är inte emot Muminvärlden – det är placeringen på Skutberget vi är emot!

Torsten Jarnstam