Nyhetsbrev – December

Hej Skutbergsvänner!

Nu är 2020 snart till ända och detta år vill nog de flesta av oss glömma. En hel värld som har stannat upp på grund av ett osynligt och elakt virus. Vi får hoppas att 2021 blir ett betydligt ljusare år med att få stopp på detta eländiga virus, så att vi kan börja leva igen!

När det gäller Skutberget så finns det egentligen inget nytt att informera om, förutom att ett tjugotal medborgare har avfärdats som yttrandepart. Här har Mark- och miljödomstolen strikt gått på att man ska vara rågranne till området, för att räknas som sakägare. Lite konstigt kan man tycka att detta är, eftersom det handlar om ett sedan 1940-talet omtyckt och välbesökt friluftsområde.
Det är ju faktiskt så att det är vi medborgare i Karlstad, som gemensamt äger Skutbergets friluftsområde. När det gäller domstolens kommande utslag gällande Skutberget är jag trygg i att det faller till vår fördel. Lagstiftningen är mycket tydlig på denna punkt.

På grund av gällande restriktioner, så kan inte Skutbergets Wenner anordna något större arrangemang på Skutberget än våra onsdagspromenader. Styrelsen fortsätter givetvis sitt arbete ändå. Vi har kontinuerligt formella och informella kontakter med beslutsfattare på alla nivåer. Det har som ni förstår varit svårt under rådande omständigheter, men det tar även sin tid att bygga upp en god relation och ett förtroende. Tyvärr så har det varit väldigt svårt att diskutera själva temaparken, med de partier och politiker som tycker att denna är förträfflig för Skutberget. Det är faktiskt så illa att man vägrat att överhuvudtaget diskutera detta, locket på med andra ord.
Man får istället enbart koncentrera sig på den yta som ligger utanför temaparksområdet.
Det går även det lite trögt, eftersom vänta läge gäller här med. Tyvärr så börjar det mer och mer likna ett utpressningsförhållande. ”Om vi (läs kommunen) inte får som vi vill, så blir det inget alls”.
Under tiden förfaller byggnaderna mer och mer, sorgligt!

Jul och nyårsfirandet blir ju lite speciellt i år, men vi får göra det bästa av situationen. Det jag kan rekommendera är att ni skickar fysiska jul och nyårskort till nära och kära. Alltid trevligare att få!
Vi kan ju heller inte träffas på samma sätt som vi är vana vid, men det finns ju en möjlighet att prata med varandra i telefon. Ring och hör av dig!
Ta en tur till Skutberget oavsett väder och njut av den vackra naturen, det är läkande för själen!
Var nu rädda om Er och håll ut ett tag till, för det kommer bättre tider! Jag hoppas och tror att 2021 blir ett ljusare år på alla punkter, som kommer att krönas med att vi vinner kampen om Skutberget!
Ha nu en riktigt God Jul o Gott Nytt År!

Ordförande
Thomas Martinsson